Karmy ratunkowe i preparaty ziołowe
Karmy ratunkowe i preparaty ziołowe

Zdrowie z natury dla drobnych ssaków

Ambulatorium Drobnych Ssaków dr Jerzy Ziętek
Ambulatorium Drobnych Ssaków dr Jerzy Ziętek

Karmy ratunkowa specjalne

Wyzwania jakie stwarza codzienna praktyka lekarsko-weterynaryjna zaowocowały koncepcją dwóch karm ratunkowych specjalnych: karmy ratunkowej Plus+ oraz karmy ratunkowej Diabeto. Pierwsza jest przeznaczona dla zwierząt znajdujących się w szczególnie złej kondycji fizycznej, wykazujących dużą niedowagę, mających problem z przyjmowaniem większych porcji pokarmu. Wspomniana karma jest szczególnie bogata w łatwo przyswajalne składniki odżywcze, cechuje się zwiększoną kalorycznością oraz bardzo dużym rozdrobnieniem, przez co może być także podawana sondą żołądkową. Karma Ratunkowa Diabeto powstała z myślą o zwierzętach zagrożonych cukrzycą (koszatniczki, szynszyle) lub zwierzętach chorujących na tę jednostkę kliniczną. Specjalny skład uwzględnia obecność powoli przyswajanych węglowodanów, sporej ilości błonnika oraz dodatku roślin przyczyniających się do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Obie karmy są dostępne w takich samych gramaturach, jak pozostałe nasze produkty tego typu: 250g, 100g i 25g.

Szczegółowy skład karm specjalnych przedstawiono poniżej:

Karma Ratunkowa Plus+

Skład: mieszanka roślin łąkowych (tymotka, krwawnik, lucerna, babka lancetowata, młody jęczmień), mieszanka zbóż (orkisz, jęczmień, owies, amarantus), mieszanka nasion roślin oleistych (dynia, konopie, lnianka), mieszanka ziół korzystnie wpływających na apetyt i procesy trawienne (liść mięty, korzeń arcydzięgla, ziele bobrka trójlistkowego, koszyczek rumianku, ziele bazylii, ziele oregano, ziele cząbru, ziele rozmarynu, owoc anyżu, owoc kopru włoskiego, liść karczocha, korzeń lubczyka, ziele czystka)

Karma Ratunkowa Diabeto

Skład: mieszanka roślin łąkowych (tymotka, krwawnik, lucerna, babka lancetowata, młody jęczmień), mieszanka zbóż (orkisz, jęczmień, owies), otręby (pszenne, owsiane), suszony topinambur, mieszanka ziół korzystnie wpływających na apetyt i procesy trawienne oraz korzystnie wpływających na metabolizm węglowodanów (liść mięty, korzeń arcydzięgla, ziele bobrka trójlistkowego, koszyczek rumianku, ziele bazylii, ziele oregano, ziele cząbru, ziele rozmarynu, owoc anyżu, owoc kopru włoskiego, liść karczocha, korzeń lubczyka, ziele czystka, liść borówki, liść morwy, liść przetacznika, liść podziewnika)